Ministrul Lucia Varga: Trebuie respectată legislația existentă în aprobarea proiectului de la Roșia Montană

Ministrul Lucia Varga: Trebuie respectată legislația existentă în aprobarea proiectului de la Roșia Montană
Publicat: 09/09/2013, 16:47
Actualizat: 28/09/2018, 19:20

Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Lucia Varga, susține că, în procesul de aprobare a proiectului de la Roșia Montană, trebuie respectată legislația existentă, în care sunt transpuse directivele europene în domeniu, proiectul de lege trimis în Parlament fiind unul care dă derogări.țLucia Varga, care conduce Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului, nu a avut de avizat proiectul de lege care reglementează proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană, aprobat de Guvern în ședința din 27 august și înaintat Parlamentului.

„Am formulat niște observații. Sper ca, odată ajuns în Parlament (proiectul, n.r.), să pot spune mai multe”, a declarat pentru MEDIAFAX Lucia Varga.

„Consider că această lege este una specială care dă derogări”, mai spune Varga, arătând că aprobarea proiectului minier ar trebui condiționată de respectarea legislației existente în care au fost transpuse directivele europene în domeniu. „Trebuie să respectăm ad literam directivele europene”, subliniază ministrul delegat.

Totodată, ea consideră că „principiul precauției trebuie să primeze” în luarea unei decizii, cunoscându-se faptul că „proiectele miniere au un impact semnificativ asupra mediului”, și că trebuie cântărite beneficiile economice și sociale, pe de-o parte, și costurile de mediu, pe de cealaltă parte.

Ministrul Lucia Varga a mai precizat că departamentul pe care îl conduce va trebui să emită mai multe avize, precum cel de gospodărire a apelor și cel de extragere din fond forestier, în vederea aprobării proiectului minier.

„Se analizează dacă se vor emite sau nu, în funcție de legislația existentă”, a mai spus Varga.

Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România a fost inițiat de Ministerul Mediului (ministrul Rovana Plumb), Ministerul Culturii (ministrul Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (ministrul delegat Dan Șova) și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (președintele Gheorghe Duțu). Totodată, documentul fost avizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (viceprim-ministrul Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (ministrul Daniel Constantin), Ministerul Finanțelor Publice și Dezvoltării Rurale (viceprim-ministrul Daniel Chițoiu și ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea) și Ministerul Justiției (ministrul Robert Cazanciuc).

După aprobarea proiectului de lege de către Guvern, din 1 septembrie, au început să aibă loc proteste în Capitală și alte mari orașe din țară, vizând retragerea acestuia și respingerea proiectului minier. La București, protestele s-au desfășurat până acum opt zile la rând, fiind blocate temporar bulevarde și piețe de către manifestanți.

Președintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roșia Montană nu poate fi susținut și, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar e mai important decât datele tehnice.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că, având în vedere pozițiile exprimate de grupurile politice, soluția în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi și la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, exploatarea minieră de la Roșia Montană propusă de compania roșia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică și de interes public național deosebit”.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal